طراحی

طراحی نما

طراحی نما

به احتمال زیاد شما که در حال مطالعه این مقاله اید، درگیر طراحی نمای ساختمان خود هستید و با توجه به هزینه های سر انگشتی که انجام داده اید می دانید که طراحی نمای ساختمان شما هزینه نسبتا قابل توجهی خواهد داشت و با صرف این هزینه قطعا انتظار دارید که بهترین و زیباترین نتیجه ممکن به وجود آید. اگر سازنده و یا سرمایه گذار یک پروژه ساختمانی نیز باشید، حتما مطلع هستید که نمای ساختمان شما در فروش شما بسیار تاثیر گذار خواهد بود. با درنظر گرفتن اهمیت طرح نمای ساختمان به سوال اصلی شما در این مقاله خواهیم پرداخت: بهترین نمای ساختمان برای ساختمان من کدام است و چه ویژگی دارد یا به عبارتی چه نمایی را برای ساختمانم انتخاب کنم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت طراحی نما می توانید به لیست قیمت طراحی نما منتشر شده در همستان مراجعه فرمایید.

اگر وقت مطالعه این مقاله را ندارید، می توانید برای مشاوره رایگان با کارشناسان گروه معماری همستان تماس حاصل فرمایید.

طراحی نمای ساختمان

اولین آیتم در طراحی نما

هزینه

اولین و مهم ترین نکته میزان بودجه در نظر گرفته شده شما برای نما است.

این نکته واضح است که با توجه به قیمت مصالح، سازه و زیر سازی های مورد نیاز نما، استفاده از استادکاران مجرب، طراحی مناسب و سایر موارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، شما برای رسیدن به یک نمای مطلوب نیازمند صرف هزینه و زمان هستید و این المان می تواند در ابتدای مسیر گزینه های مناسب شما را مشخص کند. اجازه دهید با یک مثال این مساله را تشریح کنیم.

فرض کنید برای یک آپارتمان مسکونی 6 طبقه با بر 15 متر تصمیم داریم نمای مناسب را انتخاب کنیم. در زمان نگارش این مقاله یک سنگ سفید متوسط که از نظر لکه مناسب بوده و به زیبایی ساختمان ما لطمه وارد نکند، به ازای هر متر مربع بین (یک تا یک میلیون و دویست هزار تومان) قیمت دارد. با در نظر گرفتن یک طراحی ساده شما احتمالا به 300 تا 400 متر مربع نماسازی نیاز دارید (اگر ارتفاع هر طبقه را متوسط سه و نیم متر در نظر بگیریم) و باید بدانید پرتی سنگ شما نیز در بهترین حالت در حدود 20 درصد خواهد بود. پس باید در حدود 450 تا 500 متر سنگ سفارش دهیم که با توجه به مواردی که مطرح شد حداقل 500 میلیون تومان برای خرید سنگ باید در نظر بگیریم این هزینه جدا از شاسی کشی، پول استاد کاران و سایر مصالح است.

با توجه به مثالی که در بالا زده شد، می توان موضوع هزینه را راحت تر تشریح کرد، برخی از نماها مانند نماهای رومی و کلاسیک در حال حاضر هزینه زیادی را طلب می کنند. این موضوع جدا از خوب بودن یا بد بودن یک سبک نماست که در ادامه حتما مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اما آیا با صرف هزینه زیاد ما نتیجه عالی خواهیم گرفت؟ در ادامه به این سوال پاسخ می دهیم.

طراحی نما

دومین آیتم در طراحی نما

طراحی نمای ساختمان

درست است که در قسمت اول به موضوع هزینه اشاره شد؛ اما این بسیار بدیهی است که بدون یک طراحی صحیح و اصولی هر چقدر هزینه برای ساخت نما صورت گیرد، هیچ گاه نتیجه مناسبی حاصل نمی گردد. نمونه های بسیار زیادی از نماهای رومی در مناطق یک و دو تهران مشاهده می شود که صرفا برای سازنده خود هزینه تراشیده اند، ولی این هزینه هنگفت منجر به نتیجه با کیفیت نشده است. در شرایطی که طراحی و اجرای نمای یک ساختمان هزینه قابل توجهی دارد، بدون طراحی مناسب نما را پیش بردن واقعا ریسک بزرگی به پروژه تحمیل می کند.

خب چه طرحی برای ساختمان خوب است؟ این سوالی است که ممکن است بعد از خواندن این مطالب در ذهن شما ایجاد شده باشد. برای پاسخ به این سوال بهتر است دسته بندی های کلی در مورد نماهای مرسوم در کشور را بررسی کنیم: می توان نماهای رایج را بر اساس سبک طراحی، نوع متریال و کاربری می توان دسته بندی کرد.

طراحی نما

سبک های طراحی نما

اگر بخواهیم به صورت خلاصه و بسیار ساده این موضوع را توضیح دهیم باید اشاره کنیم که به صورت کلی در کشور ما دو سبک برای طراحی نما در نظر گرفته می شود:

  • نمای رومی
  • نمای مدرن

سبک های طراحی نما

نمای رومی

نمای رومی

یکی از سبک های بسیار مورد علاقه در کشور ما نماسازی کلاسیک یا همان نماسازی رومی است که در مناطق مختلف کشور من جمله مناطق یک و دو و … تهران نیز بسیار اجرا شده است.
قطعا همه ما می دانیم که این سبک معماری مختص به کشور ما نیست و جامعه معماری کشور به این سبک از معماری انتقادهای بسیار تندی دارند.
اما اگر بخواهیم جدا از نظرات معماری این سبک را بی طرفانه بررسی کنیم، باید به ویژگی های مثبت نقشه نمای رومی ساختمان اشاره کنیم؛ زیرا استقبال عموم از این سبک بسیار قابل توجه است.

طراحی نما

ویژگی های نمای رومی

اگر بخواهیم بی طرفانه و بدون تعصب نمای رومی را مورد نقد قرار دهیم، باید گفت حقیقتا نمای زیبایی است. درست است که این نما مناسب فرهنگ کشور ما نیست؛ اما این بدان معنی نیست که ایرادهای بنیادین به این سبک نما سازی ساختمان وارد است. این نما دارای تقارن است و همین مساله باعث می شود بیینده آرامش را در نمای ساختمان بیابد. نما رومی طبقه بندی و لول بندی های متناسب با نیاز کارفرما دارد و می تواند هم بیننده را از فاصله نزدیک جذب خود کرده و هم از فاصله دور تاثیرگذار باشد. نکته مهم دیگر این است که این نما در ذهن مخاطب ایجاد حس تجملات و همان لاکچری بودن را ایجاد می کند و بسیاری از سازندگان گرامی با علم به این نکته تمایل زیادی به استفاده از این نما دارند و در پروژه هایی که ظرفیت بالایی برای طراحی دارند، معمولا از محبوب ترین گزینه های طراحی به شمار می رود. همچنین نکته ای که نباید در مورد نمای رومی (نمای کلاسیک) فراموش شود این است که ریسک این نما برای سرمایه گذاری بسیار پایین است؛ چون که بارها و بارها اجرا شده و برخلاف یک طرح آوانگارد و مدرن (که نتیجه آن پس از ساخت مشخص می شود)، سازندگان و سرمایه گذاران نتیجه اجرا شده آن را بارها دیده اند و اگر اتفاق عجیب و غریبی در اجرا نیوفتد معمولا نتیجه فروش و سرمایه گذاری بسیار خوب و رضایت بخش خواهد بود.

طراحی نما

 به علت ماهیت طرح کلاسیک، این سبک نما در گذر زمان کهنه نمی شود؛ مثلا طراحی نما کامپوزیت یا با سنگ گرانیت در دهه های گذشته مرسوم بود و شما می توانید از روی نما سال ساخت ساختمان را نیز حدس بزنید؛ اما در مورد نمای کلاسیک خیلی این مورد مطرح نیست. اگر بخواهیم وارد مسائل اجرایی نیز شویم، استادکاران با تجربه در این زمینه بسیار بیشتر است و اجرای یک نمای رومی (کلاسیک) چندان چالش برانگیز نیست.

خب قرار بود منصفانه نمای رومی را مورد بررسی قرار دهیم و صرفا به ویژگی های مثبت آن نپردازیم. حال نکات منفی نمای رومی را بررسی می کنیم. در وهله اول آسیب جدی است که این نما به سیمای شهر ملتی با تمدن چند هزار ساله وارد می نماید و این نما در شان فرهنگ این مرز و بوم نیست، از طرفی به همین علت، سیاست های پیش گیرانه ای در کمیته های نما شهرهای مختلف در راستای ممنوعیت نمای رومی در پیش گرفته شده است. پس در این شرایط در بسیاری از شهرها کسب تاییدیه نمای رومی ممکن نبوده و پس از اجرا نیز جریمه هایی را متوجه ساختمان می کند. البته باید اشاره کرد که بسیاری از سازندگان به علت نکات مثبت اشاره شده، با جان و دل پذیرای این جریمه ها نیز هستند.

طراحی نما

نمای مدرن

نمای مدرن

سبک دیگری که در کشور ما مورد استفاده قرار می گیرد، نماسازی به سبک مدرن است. ابتدا این مفهوم را مقداری شرح دهیم. نمای مدرن در کشور ما بین سازندگان و طراحان به هر چه که غیر کلاسیک باشد اطلاق می شود. پس اگر با تاریخچه معماری و هنر مدرن آشنا هستید، با توجه به این مفهوم نباید از دیدن یک نمای پست مدرن یا سایر سبک ها معماری تحت عنوان نمای مدرن تعجب کنید. اگر بخواهیم منصفانه این نما را نیز مورد بررسی قرار دهیم، باید به یک نکته مهم اشاره کنیم که در این سبک، طراح و طرح حرف اول و آخر را می زنند. همان طور که در نمای رومی عرض شد، طراحی نمای کلاسیک ساختمان دارای یک تقارن و اصول مشخص است، اما در طراحی نما به صورت مدرن همه چیز در دستان طراح می باشد و اوست که باید هارمونی، رنگ ها، شرایط زمانی و استانداردهای مورد نیاز را به کار گیرد و در پایان یک محصول زیبا و شکیل را ارائه دهد. پس در ادامه بررسی نمای مدرن با پیش فرض یک طراحی خوب پیش خواهیم رفت.

یکی از مهم ترین ویژگی های یک نمای مدرن خوب در حال حاضر شاخص بودن این نماست. اگر نما به درستی طراحی شود و متناسب با مقتضیات زمان نیز ارائه گردد بسیار چشمگیر بوده و بسیار جلب توجه خواهد کرد. ذات طراحی نمای مدرن ارائه طرحی نوست و این ویژگی همواره برای مخاطب جذاب بوده و باعث می شود یک نمای مدرن شاخص باشد. البته این ویژگی نباید به معنای عجیب و غریب شدن نما معنا شود. توصیه ما به این است که اگر تصمیم به اجرای نمای مدرن گرفتید، حتما با یک تیم مجرب طراحی که نمونه های اجرا شده مناسبی دارند پروژه خود را جلو ببرید. بسیاری از بناهای شاخص و تحسین شده امروز، در همین استایل طراحی می شوند.

طراحی نما

نکته قابل توجه دیگر، هزینه تمام شده نمای مدرن برای سازنده می باشد. از آنجا که هنر طراح در این سبک نماسازی حرف اول را می زند، طراح می تواند با استفاده از متریال های متوسط یا ارزان قیمت تر، چنان هارمونی و زیبایی بیافریند که نماهای دیگر با متریال هایی با چندین برابر قیمت توان رقابت با آن را نداشته باشند. طراح می تواند با آجر ساده هنر آفرینی کند که گران ترین سنگ ها نیز در برابر آن به چشم نیایند. از این رو هزینه نمای مدرن بسیار به طرح وابسته بوده و می توان با آن صرفه جویی اقتصادی داشت.

نکته دیگر کمیته نماست. همان طور که ذکر شد، طراحی نمای رومی (در تهران و برخی شهرها) ممنوع است و طراحی با سبک نمای مدرن اگر به صورت درست انجام شود سریعا تایید شده و در زمان اخذ جواز صرفه جویی می شود؛ اما قرار بر این بود که به صورت منصفانه این نما نقد گردد. پس نکات ناخوشانید این نما نیز باید مطرح شود. به صورت کلی ریسک سرمایه در این نوع طراحی بالاست. بسیاری از طرح های آوانگارد و پیش رو چون که تاکنون ساخته نشده اند، واکنش خریداران و کاربران آتی مشخص نبوده و ممکن است مورد استقبال قرار نگیرد؛ اما باید انصاف  به خرج داد و ذکر کرد که این موارد بسیار نادر هستند و تاکنون خریداران استقبال نسبتا مناسبی از این سبک طراحی داشته اند.

طراحی نما

نمای مدرن یا نمای رومی؟

مانند تمامی جلسات مشاوره ای که در گروه معماری همستان برگزار شده است، شما باید به این سوال پاسخ دهید. اکنون شما اطلاعاتی در زمینه طراحی نمای مدرن و رومی داشته و باید فاکتورهایی چون قیمت زمین، ریسک پذیری، میزان هزینه، کمیته نما، پتانسیل منطقه، رقبای احتمالی و تعرفه طراحی نما نظام مهندسی را بررسی کنید و بهترین تصمیم را برای ساختمان خود بگیرید.

طراحی نما

گروه معماری همستان

اگر احساس می کنید هنوز اطلاعات مورد نیاز خود را کسب نکرده اید یا پروژه شما موارد خاصی دارد می توانید با کارشناسان گروه معماری همستان به صورت رایگان مشاوره کنید.

انواع طراحی نما بر اساس متریال

در این مورد باز باید به سبک معماری توجه کنیم، یعنی تصمیم گیری در مورد سبک طراحی نما تا حدود زیادی می تواند متریال های نماسازی را مشخص کند. به عنوان مثال اگر شما تصمیم به ساخت نمای رومی گرفتید، گزینه های شما به نماسازی با سنگ یا سیمان سفید محدود می شود و بسیار بعید است یک طراح یا سازنده با تجربه از آجر در این سبک استفاده کند. هر چند از این صحنه های تعجب آور در کشور ما بسیار رخ داده است. در ادامه نماها را بر حسب متریال دسته بندی کرده و مشاوره مختصری پیرامون آن ارائه می گردد.

انواع طراحی نما بر اساس متریال

نما سنگ

نما سنگ

یکی از محبوب ترین متریال ها در نماسازی سنگ است. این متریال بسیار مستحکم، زیبا و بادوام است و یک گزینه بسیار مناسب برای تحمل شرایط بیرون ساختمان است. باید به این نکته توجه کرد که قرار نیست نمای ساختمان یک سال دوام داشته باشد. یک نمای خوب با رسیدگی های سالیانه باید حداقل بین ده الی پانزده سال به خوبی ظاهر خود را حفظ کرده و تخریب در آن صورت نگیرد. اگر سنگ مناسبی برای طراحی نما سنگ انتخاب گردد، این متریال می تواند تا سال ها ظاهر خود را حفظ کند و در برابر شرایط جوی بسیار مقاوم خواهد بود. نوع انعکاس نور و بافت صیقلی، این متریال را گزینه عالی برای دیتیل نما رومی و نمای مدرن کرده است. اما همین ویژگی ها باعث شده است که هزینه این متریال بسیار گران شود. همچنین این متریال چون باید به صورت دقیق و ظریف اجرا شود پرتی زیادی دارد. نکات اجرایی نمای سنگ نیز در جای خود مورد بحث قرار خواهد گرفت. اما باید بدانید این نما زیرسازی ها و اقلام جانبی دیگر نیز دارد و در هزینه های استفاده از آن باید لحاظ گردد. ترکیب این متریال با سایر متریال های دیگر در نمای مدرن نیز نتیجه های درخشانی به همراه داشته است. به صورت کلی این متریال امتیاز بالایی به خود اختصاص می دهد.

طراحی نما

نمای سیمان

نمای سیمان

با افزایش سرسام آور متریال سنگ، اقبال به نماسازی با سیمان سفید بسیار بیشتر شد. این متریال در نمای مدرن بسیار محبوب بوده و هست و اکثر در ویلا مدرن عموما بر اساس این متریال طراحی می شوند. شکل پذیری بسیار مناسب این متریال باعث می شود که در طرح های مدرن با یک رابیتس کاری مناسب و نقشه رابیتس کاری نما به فرم های دلخواه رسید. همچنین در نمای رومی سیمانی (نمای کلاسیک) با استفاده از سیمان می توان جزییات و تزیینات بیشتر و زیباتری نسبت به سنگ ایجاد نمود (سیمان بری) که تهیه همین ابزارها در سنگ بسیار گران قیمت خواهد بود. معمولا دو نکته باعث تردید سازندگان در استفاده از این متریال جهت نماسازی می شود:

نخست، کثیف شدن نمای سیمان سفید در برابر شرایط جوی مخصوصا باران و سپس ترک های ریز و درشت در آن. اگر بخواهیم این دو نکته را با انصاف بررسی کنیم باید بگوییم که این موارد واقعا مهم هستند و ممکن است ایجاد دردسر نیز کنند؛ اما برای حل این مشکلات راه حل وجود داشته و قابل حل می باشد. همه نماها پس از ساخته شدن احتیاج به رسیدگی و مراقبت های دوره ای دارند و به عبارتی اگر به یک نما رسیدگی نشود، بعد از مدتی قطعا زیبایی خود را از دست خواهد داد و در این مورد هیچ متریالی استثنا نیست. در مورد نمای سیمان نیز همین مورد صادق است و این نما این خاصیت را دارد که رنگ شود و دوباره ظاهر روز اول خود را باز یابد. در مورد ترک نیز باید گفت که اگر زیرسازی مناسب صورت گیرد و مصالح به درستی با هم ترکیب شوند و استادکار ماهری در پروژه حضور داشته باشد، این ترک ها بسیار کم خواهند بود. البته بسیاری از سازندگان و کاربران علاقه ندارند که در سطوح اولیه و نزدیک به دید عابرین از نمای سیمانی استفاده کنند و این نواحی را با سنگ اجرا می کنند. ویژگی مهم بعدی در مورد نمای سیمان استفاده از پتینه کاری است که می تواند در بعضی از طرح ها بسیار کمک کننده باشد.

طراحی نما

نما آجر

نما آجر

یکی از محبوب ترین نماهایی که در کشور ساخته می شود، نما آجری است. این نما قدمتی بسیار زیاد داشته و یکی از المان های هویت فرهنگی کشور می باشد. در شهرهای سنتی ایران می توان شاهکارهای بسیاری در زمینه آجرکاری یافت. معماری سنتی ایرانی راهکارهای بسیاری برای اجرای تزیینات و گره های آجری ابداع کرده است که هنوز هم می توان در مدرن ترین ساختمان ها از آن استفاده کرد. شاید دلیل اقبال عموم مردم از نمای آجری حس نوستالژی باشد. در هر حال این نما بسیار محبوب است و در بسیاری از پروژه ها، به تنهایی یا با ترکیب شدن با سایر متریال ها به کار می رود. نمای آجر از آن دسته نماهاست که نیازمند طراحی قوی است. ظرایف و هارمونی در این نما بسیار واجب است و طراح باید بسیاری از موارد را از جمله رنگ آجر، هارمونی، بافت ها، ترکیب با سایر متریال ها و سایر موارد را در طرح خود اعمال کند. با این حساب طراح می تواند نمای آجری را به شاهکار یا فاجعه تبدیل نماید. روش های اجرای مختلفی برای نما آجر وجود دارد که در مقاله نما آجر می توانید در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کنید. ذکر دو نکته در مورد نمای آجری لازم است که بتوانید تصمیم درست تری در انتخاب نمای خود بگیرید. یکی این که این نما ممکن است دچار شوره شود و راهکارهایی برای جلوگیری از آن ارائه می شود که گاها کاربران را راضی نمی کند. نکته بعدی نورپردازی این نما می باشد. ذات آجر به نحوی است که خود دارای زبری است این متریال اگر هم توسط ماهرترین استاد کاران نیز چیده شود بندکشی ها و ترکیب آن قطعا دارای سطحی ناصاف خواهد بود. نورپردازی نمای آجری در شب هنگام این مساله را بیشتر نمایان می سازد و گاها مورد نارضایتی کارفرمایان می باشد. در کل نما آجر امتیاز بالایی را به خود اختصاص می دهد.

طراحی نما

نمای شیشه ای

نمای شیشه ای

یکی دیگر از مصالحی که در ساخت نما به کار می رود شیشه است. استفاده از شیشه در نماسازی همیشه وجود داشته و در مواردی سطوح بازشو ها بزرگتر می شوند. منظور از نماسازی با شیشه این است که سطح وسیعی از نما که ممکن است حتی برای عبور نیز تعریف نشده باشد با شیشه پوشانده شود. در این بخش قصد نداریم که به صورت تخصصی نمای شیشه ای را بررسی کنیم؛ بلکه اطلاعات عمومی به شما ارائه خواهد شد که بتوانید تصمیم بهتری در مورد انتخاب نمای خود داشته باشید. این نما بیشتر مورد علاقه کاربری اداری است و در سایر کاربری ها کمتر به کار گرفته می شود. نمای شیشه ای مزایا و معایب خویش را دارد. این نما همیشه در بالاترین سطح نماهای مدرن بوده و زیبایی خاصی به ساختمان می بخشد. تنوع رنگ ها و رفلکت ها باعث می شود طراح پتانسیل های زیادی در طراحی داشته باشد. ترکیب این متریال با سیمان سفید، آجر و سنگ نیز بسیار رضایت بخش است. ساختمان در غروب و همچنین نمای شب بسیار جلوه گری خواهد کرد. اما در این میان معایب خود را نیز دارد که باید حتما در نظر گرفت. اولا نظافت نما برای این سبک از نماسازی یک عنصر کلیدی است و اگر قصد استفاده از این نما را دارید باید حتما مراقبت های دوره ای را نیز در نظر بگیرید. دوم این که این متریال وزن نسبتا بالایی داشته و نحوه استقرار این نما را حتما باید در طراحی سازه ای خود در نظر بگیرد و سلسله مراتب اجرای آن را حتما در مراحل اولیه اجرای ساختمان رعایت کنید. این نما باید بسیار دقیق و ظریف اجرا شود و هر گونه اشتباهی در زیرسازی ها لطمات جبران ناپذیری به زیبایی نما وارد می سازد. با توجه به همین نکته در طراحی سعی بر این است تا حد امکان فریم ها و سازه های مرتبط نمایان نشود، که این امر نسبتا هزینه های بیشتری به پروژه اضافه می کند.

طراحی نما

نمای سرامیک

نمای سرامیک

اگر ساختمان شما یک پروژه اداری بزرگ یا یک کارخانه یا کارگاه یا فضای صنعتی می باشد نمای سرامیک می تواند برای ساختمان شما گزینه مناسبی باشد. این نما هزینه نسبتا مناسبی دارد، اجرای آن سریع است و در صورت داشتن طراحی مناسب می تواند زیبایی قابل قبولی را برای این فضاها ایجاد کند. اما برای کاربری های مسکونی و طراحی نمای ساختمان اداری کوچک یا فضاهای تجاری، با توجه به قیمت زمین، ریسک سرمایه گذاری و سایر موارد که قبلا اشاره شد انتخاب این متریال یک اشتباه بزرگ خواهد بود.

طراحی نما

نمای کامپوزیت

 نمای کامپوزیت

کامپوزیت از متریال های جدید ساختمان است که بیشتر برای نماهای اداری، تجاری، هتل و بیمارستان ها استفاده می شوند. این متریال از وزن پایین و استحکام بالایی برخوردار است و در برابر عبور صدا و حرارت مقاومت خوبی دارد. اجرای این متریال به روش طراحی نمای خشک است و به راحتی امکان تعویض دارد. برای کاربری ها مسکونی و تجاری به هیچ عنوان این متریال توصیه نمی شود.

طراحی نما

انواع طراحی نما بر اساس کاربری

کاربری یک بنا عامل بسیار مهم و تعیین کننده ای در طراحی نمای آن است. نمای ساختمان باید بتواند معرف هویت آن باشد؛ برای مثال نمای یک بنای اداری باید دارای هویت اداری و نمای یک بنای مسکونی باید دارای هویت مسکونی باشد. انواع کاربری ها در نما عبارتند از:

  • نمای مسکونی
  • نمای ویلا
  • نمای اداری (نمای دفاتر کار، نمای ادارات، نمای بانک)
  • نمای تجاری (نمای پاساژ، نمای فروشگاه)
  • نمای صنعتی (نمای کارخانه، نمای کارگاه)
  • نمای آموزشی (نمای دانشگاه، نمای مدرسه، نمای مهدکودک، نمای آموزشگاه)
  • نمای درمانی (نمای بیمارستان، نمای درمانگاه، نمای آزمایشگاه)

در ادامه به توضیح برخی از پرکاربردترین آنها خواهیم پرداخت:

نمای ساختمان مسکونی

طراحی نما مسکونی با توجه به مصالح رایج و مجاز در منطقه و در نظرگیری بودجه کارفرما و نیز تطابق مناسب با فضاهای داخلی پلان صورت می گیرد. مدرن و کلاسیک سبک های رایج طراحی بناهای مسکونی هستند. (کمیته نما جهت تایید طراحی نما کلاسیک سختگیری و شرایط خاصی دارد) کنترل آلودگی صوتی یکی از چالش های طراحی نمای فضاهای مسکونی است؛ علی الخصوص در بناهایی که مجاور اتوبان و خیابان های پرتردد هستند باید از عایق صوتی و شیشه های دوجداره استفاده کرد. همچنین کنترل دید و محرمیت از اصول اولیه نماهای مسکونی است. در یک کلام نمای ساختمان مسکونی باید به گونه ای باشد که محیطی سرشار از آرامش و امنیت را برای ساکنین فراهم نماید.

طراحی نما
طراحی نما

نمای ساختمان اداری

نمای ساختمان اداری اولین نماد بصری یک سازمان به شمار می رود و هویت سازمان را برای مراجعان به نمایش خواهد گذاشت. بنابراین برای طراحی نمای اداری باید سبکی انتخاب شود که به حوزه کاری ساختمان مرتبط باشد. تعیین متریال مناسب برای نمای بنای اداری بسیار مهم است و تاثیر شگرفی در مخاطب دارد. معمولا از شیشه در سطوح وسیع استفاده می شود؛ زیرا علاوه بر این که به تامین نور در دکوراسیون داخلی فضاها کمک شایانی می نماید، ترکیب شفافیت آن با نورپردازی در شب جلوه ای چشمگیر به بنا می بخشد.

طراحی نمای ویلا

هدف از ساخت ویلا معمولا تامین یک اقامتگاه جهت سکونت دائم یا موقت خانواده است؛ بنابراین بسیار مهم است که بتواند ارتباط بصری خوبی با ساکنین خود برقرار نماید. طراحی نمای ویلا برای طراحان کاری دلپذیر و محبوب است؛ چرا که پس از تعیین محل قرار گیری ساختمان، با توجه به سبک بنا، خواست کارفرما و جهت گیری های جغرافیایی این کار صورت می گیرد و مانند طراحی نماهای شهری نیست که نیاز به هماهنگی با نماهای مجاور و اخذ مجوزهای کمیته نما و غیره داشته باشد. دوام مصالح در اقلیم سایت مورد نظر و کاربردی بودن فضاها امری بسیار مهم است و سایت باید از نظر شدت و جهت تابش و باد و باران و سایر عوامل مزاحم جوی به خوبی بررسی شود تا جهت گیری ساختمان و موقعیت بازشوها به درستی طراحی شود. نمای ویلا می تواند در اننواع سبک و متریال بنا به خواست و سلیقه کارفرما طراحی و ساخته شود.

طراحی نما
طراحی نما

طراحی نمای تجاری

طراحی نمای بناهای تجاری به علت تاثیری که می تواند بر بیننده و جذب مخاطب داشته باشد، امری بسیار مهم و حساس است و طراح باید نهایت تلاش خود را جهت ایجاد جذابیت بصری از طریق خلق فرم متناسب و همنشینی متریال و هارمونی رنگ ها به کار گیرد.در طراحی نمای تجاری عموما از شیشه در سطوح وسیعی استفاده می شود.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان گروه معماری همستان تماس حاصل فرمایید.

تعرفه طراحی نما

این بسیار طبیعی است که برای انجام دادن هر فعالیتی، میزان دقیق هزینه و دستمزد یک فعالیت را بدانیم و بر اساس آن تصمیم گیری کنیم. فاکتور هزینه یک آیتم بسیار تاثیرگذار در زندگی امروزه است. شما نیز قطعا اگر نیاز به طراحی نما داشته باشید حتما به دنبال تخمین قیمت هزینه طراحی هستید. شما احتمالا با مشاهده وبسایت های مختلف یا سوال از دفاتر طراحی معماری با تعرفه هایی مواجه شده اید که بعضا بسیار ارزان یا گران هستند. خب با این احتساب کدام قیمت صحیح بوده و با کدام استودیوی طراحی نمای خود را پیش ببریم؟

برای پاسخ به این سوال ناچاریم چند فاکتور را بررسی کنیم، در وهله اول باید بدانیم که طراحی نمای یک ساختمان امری حساس و پیچیده است شما چندین میلیارد سرمایه خود را با نما به خریداران نمایش می دهید و اگر ساختمان شما در منطقه رقبای خاص خود را داشته باشد نمای ساختمان دائما با این ساختمان ها مقایسه می شود و ممکن است بر میزان فروش شما تاثیر بگذارد. اگر نیز ساختمان شما جنبه سرمایه گذاری ندارد شما کاربر آینده این مجموعه باشید، حتما می دانید که هزینه ساخت و مصالح آنچنان بالا هست که بدون طراحی خوب همه این هزینه ها به خطر خواهد افتاد. حال شما باید تصمیم بگیرید که طراحی این مجموعه چقدر ارزش دارد. با این احتساب باید نمایی درخور ساختمان و متناسب با شرایط منطقه ساخته شود. اما شما بهتر از هر کسی می دانید که هر پروژه ویژگی های خود را دارد و با وجود فاکتور های مختلف نمی توان یک قیمت یکسان را تعیین کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله جامع تعرفه طراحی نما را مطالعه نموده یا با مشاورین گروه معماری همستان تماس حاصل فرمایید. در زیر حداقل تعرفه طراحی نما در سال 1400 ذکر شده است:

نوع نما طراحی نما + تصویر سه بعدی + نقشه فاز 1 طراحی نما + تصویر سه بعدی + نقشه فاز 2 طراحی نما + تصویر سه بعدی + تاییدیه کمیته نما طراحی نما + تصویر سه بعدی + نقشه فاز 1 + نورپردازی
طراحی نما مدرن (تومان/متر مربع) 25000 35000 35000 35000
طراحی نقشه نما رومی (تومان/متر مربع) 30000 40000 ___ 35000

اگر وقت مطالعه این مقاله را ندارید، می توانید برای مشاوره رایگان با کارشناسان گروه معماری همستان تماس حاصل فرمایید.

اصول طراحی نما

همان طور که پیشتر هم ذکر شد، طراحی نمای ساختمان به عنوان جزئی از سیمای شهری، وظیفه خطیری است که باید توسط اصول فنی در چارچوب های زیباشناختی توسط افراد متخصص طراحی و اجرا شود. در ادامه به بررسی اصول طراحی نما خواهیم پرداخت:

  1. دقت در انتخاب مصالح

یکی از اصول اولیه طراحی نما انتخاب صحیح متریال است؛ به نحوی که به خوبی بتواند معرف کاربری و هویت ساختمان باشد و به درستی با سایر مصالح ترکیب شود. در صورت امکان می توان از مصالح بومی استفاده نمود. دقت در کیفیت مصالح به کار رفته و رسیدن به نمایی با هارمونی چشمگیر امری حیاتی و شرط رسیدن به یک نمای ایده آل است.

  1. هماهنگی بین اجزای نما

عناصر سازنده نما باید هماهنگ و دارای ریتم منظمی باشند. تناسب بین بازشوی در و پنجره ها، تراس و سایبان ها، سازه های افقی و عمودی، مصالح و رنگ ها و سایر المان های نما لازمه ایجاد این هماهنگی می باشد.

  1. نورپردازی مناسب

نورپردازی مناسب نما عامل بسیار مهم و حساسی است که به اندازه طراحی خود نما از اهمیت و حساسیت برخوردار است. نورپردازی باید به گونه ای باشد که در تاریکی شب، نما زیبا و جذاب به نظر بیاید. از طرفی نورپردازی صحیح باد بر جلوه های بصری نما تاکید کند، نه آنکه نما را نادیده بگیرد و خود نورپردازی جلب توجه نماید.

  1. سادگی و خوانایی نما

زیبایی در سادگی و همنشینی و همخوانی صحیح اجزای نما شکل می گیرد. پیچیدگی های بیجا و استفاده از عناصر متعدد و پراکنده سبب گیج شدن بیننده خواهد شد و خلوص و صمیمیت نما را تحت الشعاع قرار می دهد. عناصر تشکیل دهنده نما باید به گونه ای متعادل و متناسب در کنار هم قرار گیرند و کیفیت بصری نما را افزایش دهند.

طراحی نما
طراحی نما

دقت در انتخاب مصالح

کیفیت مصالح به کار رفته و رسیدن به نمایی با هارمونی چشمگیر

طراحی نما
طراحی نما

هماهنگی بین اجزای نما

تناسب بین بازشوها

طراحی نما
طراحی نما

نورپردازی مناسب

تاکید بر جلوه های بصری نما

مراحل طراحی نما

  1. جلسه توجیهی با کارفرما و بررسی صورت مساله و آشنایی با سلیقه و خواست کارفرما
  2. برقراری ارتباط بین سلیقه کارفرما، فرصت ها و محدودیت های بنای مورد نظر و ضوابط و مقررات ملی و منطقه ای
  3. ارائه طرح اولیه به صورت نقشه های دوبعدی و سه بعدی (گاهی در قالب چند آلترناتیو)
  4. برگزاری جلسه با کارفرما جهت بررسی طرح و کسب تایید ایشان و اعمال تغییرات در صورت نیاز
  5. تهیه نقشه ها و فایل های مورد نیاز جهت حضور در کمیته نما
  6. تعیین وقت جلسه کمیته نما
  7. حضور در جلسه کمیته نما و دفاع از طرح و کسب تاییدیه (در صورت اشکال باید برطرف و دوباره به کمیته نما برود)
  8. تهیه نقشه نمای ساختمان و جزییات اجرایی و ارائه آن به شهرداری
طراحی نما

طراحی نما و تاییدیه نمای شهرداری

کمیسیونی است که مبتنی بر تفاهم نامه امضا شده بین سازمان نظام مهندسی و معاونت شهرسازی و معماری شهرداری به صورت هفتگی برگزار می شود و به ارزیابی و بررسی نماهای طراحی شده می پردازند و اخذ تاییدیه آنها برای نمای کلیه ساختمان ها در سطح شهر تهران و برخی شهرستان ها اجباری است. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره اهداف و مدارک موردنیاز کمیته نما به مقاله کمیته نما مراجعه فرمایید.

نمونه های طراحی نما گروه معماری همستان

همراهان گرامی گروه معماری همستان می توانید از سایر طراحی های گروه ما بازدید نمایید.
طراحی نما و دکوراسیون داخلی مجتمع مسکونی صدف

طراحی نما و دکوراسیون داخلی مجتمع مسکونی صدف

چالش اصلی در طراحی مجتمع مسکونی صدف، سازه از پیش طراحی و ساخته شده پروژه بود. طراح باید پلان و طراحی نما را مطابق اصول طراحی خود، خواست...

ادامه مطلب

طراحی ویلا پروژه کردان 3

طراحی ویلا کردان شماره 3

ویلای کردان در زمینی به مساحت حدود 1000 متر مربع در کردان واقع شده است. ورودی اصلی زمین از سمت شمال است و ضلع غربی زمین، مجاور ملک همسا...

ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *