اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.
یک خانه زیبا در ابتدا امر زیبایی بیرونی دارد که چشم بیننده را خیره می کند. از این رو نمای یک ساختمان می بایست به درستی طراحی شود و جزییات سبک مد نظر کارفرما و اصول طراحی نما به هنگام طراحی و اجرا رعایت گردد. سبک های مختلفی برای طراحی نما وجود دارد ولی یکی از عواملی که روی سبک طراحی نما تاثر می گذارد جنس متریالی است که در اجرا قرار است استفاده شود. سرامیک ماده ای در انواع سخت و شکننده تهیه می شود که در برابر حرارت و خوردگی مقاوم است و پس از فرم دهی در کوره در دمای مشخصی پخته می شود. این سرامیک ها از ترکیب مواد طبیعی تهیه می شوند که شامل خاک رس، فلدسپات و البته سیلیس می باشد و در نوع خاصی یعنی پرسلان این مخلوط پس از فرم دهی در دمای 1400 درجه سانتی گراد پخت می شود. اغلب نماهای سرامیکی به عنوان روکش سرامیکی یا حتی در برخی مواقع نمای کاشی و سرامیک شناخته می شوند و یکی از متریالهای محبوب در طراحی نما ساختمان به حساب می آیند. سرامیک ها به صورت پانل به کار گرفته می شوند و دارای جنبه هایی می باشند که سرامیک را به عنوان گزینه مناسبی برای نمای ساختمان تبدیل نموده است.
اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.
سرامیک یکی از متریالهای پرکاربرد از دوران باستان می باشد که مصریان، یونانی ها و رومیان از آن برای ایجاد المانهای تزیینی روی ساختمان در طراحی نما کلاسیک بهره می بردند. از طرفی از سرامیک به صورت کاشی های تزیینی در قرون وسطی و دوران رنسانس به صورت کاشی های تزیینی استفاده می شده است. روی این کاشی ها با نقش ها و طرح هایی پیچیده پوشانده شده است و به طور معمول در نمای کاخ، کلیسا و سایر ساختمان های عمومی استفاده می شده اند. در طول قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم از سرامیک به صورت سفال و سرامیک لعاب دار برای نماهای تجاری و نمای مسکونی بهره برده شده است و این کاشی ها به صورت سرامیک لعابدار در رنگ های مختلف به کار برده شده اند. نمای آرت نوو و نما آرت دکو نیز از سرامیک به عنوان عنصر تزیینی جهت طراحی نما بهره می برند و نمای سرامیکی به دلیل ماهیت این دو سبک دارای الگو و نقوش های ویژه و پیچیده می باشد. در قرن بیستم پانلهای چینی و سرامیکی به متریال طراحی نما اضافه شدند که به دلیل دوام بیشتر و سهولت در نگهداری برای نمای ساختمان تجاری و صنعتی پرکاربردند. در طراحی نما به سبک معاصر باز به این دلیل که در این سبک ترکیبی از طراحی سنتی و تکنیک های روز جای داده شده است سرامیک با روش های لعاب و روکش پیشرفته دوباره محبوبیت خود را در بین طراحان پیدا کرده اند.
یکی از متریالهای پرطرفدار در تاریخ ایران در کنار نما آجری، کاشی و سرامیک بوده است. کاشی های سرامیکی تزیینی و عناصر سرامیکی یکی از ویژگی های معماری ایرانی می باشد. در معماری اسلامی که متاثر از هنر و طراحی اسلامی است کاشی و سرامیک از نقوش هندسی و رسم الخط های اسلامی پوشانده شده اند. الگوهای پیچیده ای روی موزاییک ها به رنگ های آبی و سبز پر رنگ به چشم می خورد و غالبا نماهای سرامیکی در نما مسجد، نما کاخ و سایر فضاهای تاریخی به کار گرفته شده اند.
زیبایی، دوام، تعمیر و نگهداری آسان، مقاوم در برابر آتش سوزی و پوسیدگی، بهره وری انرژی ساختمان، قابلیت بهره برداری در سبک های مختلف معماری و نصب به با استفاده از ملات یا به صورت خشک از ویژگهای مثبت استفاده از سرامیک برای طراحی نما می باشند ولی یکی از ویژگیهای منفی نمای سرامیکی هزینه بالای آنها به خصوص با افزایش کیفیت و سفارشی بودن طرح سرامیک می باشد. نمای سرامیکی را می توان در رنگ ها، شکل های و فرم های مختلف مورد استفاده قرار دهیم و همین مساله زیبایی ساختمان را متمایز و منحصر به فرد می نماید. همچنین کاشی های سرامیکی دارای درخشندگی و بافت طبیعی می باشند که ظاهر ساختمان را زیباتر می نمایند. سرامیک جزو متریالهای با دوام و مقاوم می باشد که در برابر اشعه فرابنفش، رطوبت و حرارت دارای استقامت قابل توجه می باشد. از طرفی انتخاب خوب در شرایط آب و هوایی سخت به حساب می آیند. علاوه بر این نکات مثبت می بایست اشاره نماییم که نماهای سرامیکی نیاز به نظافت نما کمتری دارند و حتی در اکثر مواقع به نیاز به رنگ آمیزی و صاف کردن مکرر وجود ندارد. همچنین به دلیل روش تولید و متریال به کار گرفته شده در تولید سرامیک به لحاظ محیط زیستی پایدار و مناسب است.
برای طراحی نماهای سرامیکی ساختمان می توان از انواع مختلف سرامیک بهره برد که با استفاده مواد منحصر به فرد تهیه شد اند و زیبایی بی نظیری به ساختمان شما می دهد. انتخاب جنس سرامیک برای طراحی نما بستگی به نوع طراحی، دوام و البته بودجه کارفرما دارد.
نمای سرامیکی را می توان به دو روش نصب کرد. روش سنتی استفاده از ملات برای نصب سرامیک می باشد و در روش امروزی از روشهای طراحی نما خشک برای نصب سرامیک در اجرای نما استفاده می شود. برای برخی از انواع سرامیک به هیچ وجه نمی توان از آب و ملات جهت نصب استفاده کرد چرا که هیچ جذب آبی ندارند و می بایست به روش مکانیکی روی ریلهای از پیش طراحی شده به صورت خشک نصب گردند. برای کسب اطلاع از روش اجرا به صورت خشک می توانید به طراحی نمای خشک مراجعه نمایید.