اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.
در ابتدا از فلزات برای ساخت اسکلت ساختمان بهره برده می شد و شاید در گذشته کسی به استفاده از فلزات برای طراحی نما فکر نمی کرد. با گذشت زمان و البته صنعتی شدن و پیشروی مدرنیته با نفوذ در معماری نماهای فلزی نیز به عنوان متریال به کار گرفته شده در نماسازی استفاده شده و امروزه نیز از انواع مختلف در نوع طرح دار برای نمای فلزی به کار برده می شوند. فلزات به دلیل مقاومت و دوام قابل توجه برای طراحی و نما ساختمان های صنعتی بسیار مناسب می باشند. به عبارتی از فلزات نه تنها برای ساخت سازه بلکه برای طراحی نما فلزی نیز از ورق های فلزی و پانل های فلزی بهره برده می شود. این سبک از طراحی نما برای نمای ساختمان های تجاری، اداری و صنعتی رایج است. اگر شما هم به این سبک نمای فلزی علاقه مندید با ما همراه شوید. اگر مایل به طراحی نما هستید به لیست قیمت طراحی نما برای اطلاعات بیشتر مراجعه کنید.
اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.
نمای فلزی ساختمان در انواع مختلف تهیه می شوند که بر اساس نوع فلز متفاوت است. انواع فلزات به کار گرفته شده برای نمای فلزی شامل آهن، آلومینیوم، مس، فولاد، کورتن و روی می گردد. از این رو هر یک به صورت جداگانه دارای ویژگی هایی می باشند که در اینجا برایتان خواهیم گفت.
با استفاده از فلزات مختلفی که پیش از این گفتیم می توانیم به روش های مختلف نمای فلزی ساختمان را طراحی کنیم و انواع آن به صورت زیر می باشد:
پانچ متال از نماهای فلزی قابل استفاده در انواع آب و هوا می باشد و به عنوان پوسته دوم برای اجرای نمای خارجی ساختمان به کار برده می شود. با استفاده از نمای فلزی پانچ متال طراحان در داخل ساختمان سایه روشن ایجاد می کنند و یا برای زیبایی بیشتر از پانچ متال بهره می برند. برای برش یا پانچ نمای فلزی از دستگاه CNC استفاده می شود و سپس این ورق ها به مکان نصب و اجرای نمای فلزی فرستاده می شود. این نماها قابلیت استفاده روی انواع نماها با متریال مختلف به کار برده می شود، دارای تنوع در شکل و رنگ و قابلیت برش فلزات مختلف هستند. مقاومت بالا در برابر حرارت و صوت و همچنین فضایی برای تهویه در ساختمان از جمله ویژگی های این فلز می باشد.
پیش از این در مقاله طراحی نما کامپوزیت از استرچ متال برایتان گفتیم در اینجا نیز اشاره کوچکی به این نوع از نماهای فلزی خواهیم کرد. استرچ متال همانند نمای فلزی پانچ متال به صورت صفحات فلزی تهیه می شوند و توسط دستگاه های CNC برش داده شده و کشیده می شوند. با توجه به اینکه در اثر کشش نیروی کشسانی به فلز وارد شده مقاومت فلز نسبت به سایر نماها کمتر خواهد بود. البته می بایست اشاره کنیم که نمای فلزی استرچ متال در رنگ و ضخامت مختلف قابلیت خرید دارند. این نما قابل اجرا به صورت مکانیکی و خشک هستند. معمولا به دلیل انعطاف پذیری بالا، قابلیت نصب سه بعدی و قیمت مناسب برای سقف کاذب و به عنوان پوسته دوم کاربرد دارند.
در طراحی نما کامپوزیت از صفحات آلومینیومی برای ساخت نما بهره برده می شود. ورق های آلومینیومی را می توان به صورت مقاوم در برابر آتش سوزی در رنگ، شکل و صخامت مختلف تهیه نماییم که برای استفاده در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و غیره مناسبند. کامپوزیت همچنین دارای دوام بالا، وزن کم با قابلیت تعویض و جابجایی به هنگام ساخت یا پس از آن می باشد.
وایر مش یا مش توری از تنیدن رشته های فلزی با هم به وجود می آیند و ظاهری شبیه به بافت فلزی دارند. به دلیل همین شکل ظاهری دارای انعطاف پذیری بالا بوده و به همین دلیل برای استفاده از ورق فلزی نمای ساختمان در نمای ساختمان های اداری، تجاری و صنعتی به عنوان محافظ نما و زیبایی بیشتر نما مناسب است. از طرفی این نمای فلزی دارای استحکام بالا، دوام و نگهداری ساده و هزینه نگهداری کم می باشد.
برای طراحی نمای فلزی سه بعدی از نرم افزاهایی بهره برده می شود که در ابتدا طراحی با این نرم افزارها به صورت پارامتریک انجام شده و سپس با استفاده از دستگاه CNC این نقشه ها روی فلزات برش داده می شوند. نمای فلزی دیجیتال سه بعدی به صورت پانلهایی به عنوان پوسته دوم روی نما نصب می شوند. در واقع ابتدا از شیشه، پانل متال و غیره به عنوان نمای اولیه استفاده شده و نمای فلزی سه بعدی روی نمای اولیه قرار می گیرد.
ضخامت پانل گالوانیزه شده به نسبت از پانل معمولی بیشتر است و دارای رنگ بندی و تنوع زیاد و همچنین مقاومت در برابر فرسایش، حرارت، نور خورشید و رنگ پریدگی می باشند. یکی از انواع این نمای گالوانیزه شامل نمای استیل گالوانیزه می شود که از مقاومت بالا و وزن کم نمای ساختمان با ورق گالوانیزه مناسب است.
نمای فلزی وقتی به صورت دکوراتیو به کار برده می شود در واقع پوسته دومی است که روی نمای اصلی برای المانهای خارجی بنا به کار برده می شود. فلز دکوراتیو به صورت کامپوزیتی، آهنی، آلومینیومی و غیره تهیه می شو. از این نمای دکوراتیو برای بهره گیری روی نمای فلزی با ضخامت حداقل 2 میلی متر بهره برده می شود و یکی از رایج ترین انواع فلزات دکوراتیو آلومینیوم است.
نمای مشبک فلزی که با نام های مختلفی از جمله پانل سوراخ دار، مش فلزی یا صفحات لقمه ای شناخته می شود که در شکلهای مربع، مستطیل و حتی بیضی تهیه می شوند و دارای سوراخ هایی روی پانل فلزی است. وزن کمتر این پانلهای مشبک آن را به یکی از گزینه های مناسب برای طراحی نمای فلزی تبدیل نموده است. از طرفی این نوع نما در برابر عوامل و شرایط آب و هوا مقاوم می باشد.
نمای فلزی طرح دار که به صورت مربع، مستطیل و چند ضلعی تهیه می شوند متشکل از پانلهای سوراخ دار هستند و از وزن کم برخوردار می باشند و به نسبت دارای تاثیر پذیری کمتری در برابر فشار هوا می باشند. علاوه بر نمای بیرونی ساختمان می توان از نمای فلزی طرح دار در دکوراسیون داخلی بهره برد.
وقتی از ساندویچ پانل حرف میزنیم منظورمان پانلی سه لایه است که لایه میانی نوعی عایق بین دو لایه دیگر است و از مصالحی همچون آلومینیوم، گالوانیزه و غیره بهره می برد. این ورق نمای فلزی دارای مقاومت و دوام بالا، تنوع رنگ، وزن کم و قیمت پایین است.
یکی از نکاتی که می بایست درباره نمای فلزی گوش زد شویم این مساله است که قابلیت بهره گیری از آن در طراحی نما کلاسیک وجود ندارد و از این روش طراحی برای نمای فلزی مدرن استفاده می شود. از متریال فلزی می توان در کنار سایر اجزای طراحی نما مدرن بهره برد و به صورت ترکیبی با آجر، چوب، شیشه و سایر متریال ها قابلیت استفاده دارد. معمولا از این نمای فلزی برای نمای فلزی پیشانی ساختمان، نمای فلزی بالکن و نمای فلزی دیوار و یا به طور کامل برای تمام ساختمان استفاده می شود.
بر خلاف روش معمول در معماری سنتی برای اجرا نما که از ملات در نصب متریال بر روی نمای ساختمان بهره برده می شود در اجرای نمای فلزی ولی از روش مدرن بدون استفاده از ملات به صورت خشک یا به روش مکانیکی نمای فلزی اجرا می شود. در واقع اجرای نمای فلزی به صورت نمای خشک انجام شده و از لحاظ ایمنی نصب این پانلهای فلزی در ساختمان های چند طبقه بسیار مناسب است چرا که از ریزش ملات و مصالح به هنگام اجرا جلوگیری می گردد.
برای اینکه بتوانید هزینه نمای فلزی را برای ساختمان خود برآورد کنید می بایست به نکاتی از جمله نوع نما، برند فلزات، جنس فلز، نحوه اجرا، ضخامت پانل، متراژ نما، طراحی روی ورق پانل، تعداد اتصالات و جنس آنها و در نهایت کیفیت ورق های فلزی را در نظر بگیرید. از این رو برای راحتی کار توصیه می نماییم جهت طراحی نمای فلزی این طراحی را به دست معماران حرفه ای بگذارید تا بدون دغدغه از هزینه های این نمای فلزی و همچنین طراحی آن آگاه گردید. شما می توانید برای طراحی نما با تیم معماری همستان برای مشاوره تماس حاصل فرمایید.