<p style=”text-align: center;”>اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.</p>
سنگ یکی از پر کاربردترین مصالح در صنعت ساختمان به حساب می آید. مقاومت سنگ در برابر عوامل جوی، فرسایشی، حرارتی و همچنین تنوع رنگ و بافت آن سبب گشته است مهندسین صنعت ساختمان نگاه ویژه ای به این متریال داشته باشند و در نماسازی و مقاوم سازی از آن کمال بهره را ببرند.
پیشرفت علم و صنعت باعث شده سنگ موجود در معادن را با روش های مختلف در اشکال و اندازه های مختلف فراوری کرده و به مصارف گوناگون ساختمان سازی برسانند. سنگ به طور گسترده در طراحی نمای مدرن و نمای رومی کاربرد دارد. در ادامه مطلب به بررسی انواع سنگ های پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی خواهیم پرداخت و می توانید برای اطلاعات بیشتر به لیست قیمت طراحی نما مراجعه نمایید.
<p style=”text-align: center;”>اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.</p>
منظور از طراحی مناسب رسیدن به فرمی از نمای ساختمان است که بتواند با محیط پیرامون خود ارتباط برقرار کند. عملکرد نما همانند رخت تن انسان است که همچون ضرب المثل رنگ رخسار خبر می دهد از سر درون، بسیاری از خصوصیات و ویژگی های ساختمان را بیان می کند.
معنی کلمه «مناسب» در طراحی، چهارچوب مشخص و معینی ندارد و صرفا یک کلمه توصیفی است که طراح بر اساس شناخت خود نسبت به عملکرد ساختمان و محیط پیرامون تشخیص می دهد که چه طرحی مناسب ساختمان است؛ بنابراین باید در انتخاب طراح دقت فراوانی نمود؛ چرا که با تشخیص نادرست ممکن است خسارت جبران ناپذیری از نظر اقتصادی و زیباشناسی به ساختمان وارد کند.
نمای سنگی ساده نمایی است که دارای فرمی ساده و به دور از پیچیدگی است و تنوع در نما را میتوان با استفاده از ترکیب چند نوع یا چند رنگ سنگ در کنار هم به دست آورد. نمای سنگی ساده به علت ساده پسند بودن کارفرما و صرفه اقتصادی طراحی می شود.
سنگ هایی که بیشترین کاربرد در نماسازی را دارند عبارتند از: تراورتن، گرانیت، مرمریت، سنگ های مصنوعی، سنگ چینی، کوارتزیت
شرایط به وجود آمدن سنگ تراورتن همانند سنگ های رسوبی بوده و بر اساس شرایط و عمق پدید آمدن سنگ ها در زمین، رنگ های آنها مختلف می باشد. تراورتن ها معمولا دارای رنگی روشن و بافتی متخلخل هستند.
سنگ های تراورتن موجود در بازار ایران شامل گونه های متفاوتی هستند که بر اساس معادن استخراج نام گذاری شده اند. تراورتن عباس آباد یکی از بهترین و گران ترین انواع آن است. سایر انواع تراورتن عبارتند از: تراورتن دره بخاری، تراورتن حاجی آباد، تراورتن آتشکوه، تراورتن تکاب، تراورتن کاشان، تراورتن یزد، تراورتن طبس، تراورتن آبگرم، تراورتن ابیانه و غیره.
قیمت حدودی برخی از انواع تراورتن در فروردین 1401 به شرح زیر است:
سنگ تراورتن عباس آباد 1700000-730000 تومان
سنگ تراورتن آتشکوه 400000 تومان
سنگ تراورتن حاجی آباد 850000-135000 تومان
سنگ تراورتن دره بخاری 1700000-370000 تومان
سنگ تراورتن کاشان 360000 تومان
سنگ تراورتن ابیانه 1200000 تومان
سنگ تراورتن آذرشهر 285000 – 530000 تومان
یکی از چالش های همیشگی در ابتدای سنگ کاری نما، میزان سنگ مصرفی در نما است که بر اساس برآورد، مقدار سنگ مورد نیاز خریداری می شود. به علت هزینه نسبتا بالای سنگ در مقایسه با سایر مصالح نما، برآورد میزان دقیق سنگ مورد نیاز بسیار اهمیت دارد. جهت برآورد میزان سنگ نما، در ابتدا می بایست بر اساس نقشه های اجرایی نما، مقدار سطوح سنگ کاری محاسبه شود و در نهایت میزان مورد نیاز را با در نظر گرفتن میزان پرتی به دست می آوریم.
یکی از چالش های اساسی در اجرای نمای سنگی، مسئله جدا شدن سنگ بعد از اجرا است. بدین معنی که سنگ از ملات پشت آن جدا شود و سقوط نماید. سالانه پرونده های بسیاری به علت سقوط سنگ های نما بر سر عابرین پیاده یا اتومبیل ها در دادگاه تشکیل می شود و این قضیه هزینه هنگفتی را برای مالکان و عابران در پی دارد؛ بنابراین باید نحوه اجرای سنگ را در ساختمان بسیار جدی گرفت.
راستی ما یک مقاله هم درباره نمای رومی سیمانی داریم. در صورت تمایل می توانید آن را مطالعه نمایید.
در ادامه چند مورد مهم را که در نقشه های اجرایی باید به آنها توجه شود بررسی می کنیم:
در هنگام زلزله دیوارها از قاب مابین ستونها و سقف جدا شده و به صورت آوار در می آید. طبق قوانین مقررات ملی ساختمان برای جلوگیری از این واقعه، ابتدا و انتهای دیوارها از نبشی هایی به نام وال پست استفاده می شود. از وال پست در نمای ساختمان نیز استفاده می شود تا در هنگام زلزله مانع از آسیب رساندن دیواره ها به نما شوند.
امروزه در اکثر ساختمان ها از درب و پنجره های دو جداره با فریم یو پی وی سی یا آلومینیومی استفاده می شود. برای نصب این نوع فریم ها معمولا از پیچ استفاده می شود. ممکن است سنگ اطراف فریم در اثر سوراخ کردن شکسته شود و یا این که فریم در محل خود محکم نصب نشود. برای جلوگیری از این اتفاق می بایست از یک فریم با جنس قوطی آهنی 6*4 به اندازه لب به لب بیرونی فریم درب یا پنجره با نام subframe استفاده شود.
اگر در طراحی نما یک جداره را بدون هیچ گونه پیش آمدگی سنگ کاری کنیم، حدود 5 تا 6 سانتیمتر سنگ نما از جداره ساختمان جلوتر می آید. ضخامت اکثر سنگها 16 میلیمتر است که با در نظر گرفتن حداقل سه سانتیمتر دوغاب پشت سنگ، نمای تمام شده سنگ بین 5 تا 6 سانتیمتر از جداره سازه ای نما جلوتر می آید. اگر جداره نما سازی ما بیشتر از 6 سانتیمتر باشد، نیاز به یک سری زیرسازی های آهنی داریم که معمولا به اسم رابیس کاری نما معرفی می شود.
مزایای رابیتس کاری این است که از بالا رفتن وزن نمای ساختمان پیشگیری می کند و زیرساز خوبی برای پیش آمدگی های نما به شمار می رود. در نماهای رومی رابیتس کاری نقش بسیار مهمی دارد و تهیه نقشه رابیتس کاری در نماهای این سبک از مهم ترین مراحل کار می باشد.
در اجرای سنگ نکات فراوانی وجود دارد که علاوه بر استاد سنگ کار، مهندس معمار هم باید در جریان باشد. بحث ماندگاری کیفیت نما در طول زمان بسیار مهم است. نما باید به صورتی حفظ شود که پس از گذشت چند سال از کیفیت نما کم نشود. از جمله عواملی که باعث پایین آمدن کیفیت نما می شود، می توان به رها شدن سنگ های نما از محل خود و کثیفی نما به علت گرد غبار و دود اشاره کرد. برای جلوگیری از افت کیفیت نما می توان چندین کار انجام داد که در ادامه مطلب به این مسائل اشاره خواهیم کرد.
متداول ترین روش اسکوپ به وسیله سیم مفتول است. روش کار به این صورت است که استادکار سنگ، در چهار گوشه سنگ مورد نظر شیار ایجاد می کند و در قسمت وسط پشت سنگ یک لقمه سنگی به وسیله چسب سنگ قرار می دهد و در ادامه سیم مفتول را به صورت ضربدری از درون شیارها عبور داده و سپس مرکز برخوردها در پشت سنگ بر روی لقمه سنگی به هم تنیده می شوند. این روش باعث می شود دوغاب پشت سنگ با مفتول های قرار داده شده درگیری بیشتری پیدا کند و مانع از رها شدن سنگ از محل خود شود.
دوغاب ملاتی است که آب موجود در آن نسبت به سایر ملات ها کمی بیشتر می باشد و همین آب بیشتر باعث روندگی ملات شده و فضاهای خالی پشت سنگ را راحتتر پر می کند. نسبت ترکیب اجزاء تشکیل دهنده دوغاب بستگی به درجه حرارت محیط کار (تابستان و زمستان) و اهمیت سنگ در مکان نصب (مثلا سنگ سینه کفتری در طراحی نما کلاسیک که امکان رها شدنش بیشتر است) دارد؛ اما نسبت عرف ماسه به سیمان 4 به 1 است. نکته دیگر این است که دانه بندی ماسه دوغاب نباید درشت باشد؛ زیرا این موضوع ممکن است مانع از پر شدن فضاهای خالی در پشت سنگ توسط دوغاب شود؛ پس بهتر است ماسه قبل از ریختن در ظرف دوغاب سازی الک شود.
موضوع حفظ و نگهداری ساختمان یک موضوع بسیار جدی است و باید مورد توجه قرار گیرد؛ این مسئله در مورد نمای ساختمان جدی تر نیز می شود. پس از گذشت چند سال از عمر ساختمان، معمولا نمای آن کثیف شده و حالت فرسوده به خود می گیرد. یکی از علل اصلی این موضوع، سرازیر شدن گل و لای و نشستن آن در کف پنجره ها و تراس ها توسط بارش باران است. اقدامی که مانع کمتر کثیف شدن نما توسط آب باران می شود، نصب فلاشینگ است. فلاشینگ ها معمولا از یک ورق آهن سیاه رنگ با ضخامت حدودی 2 یا 3 میل ساخته می شوند و لبه های آن خم می شود تا آب باران به صورت روان تر و دور تر از جداره نما به سمت پایین ریخته شود و با نما تماسی نداشته باشد.
راستی ما یک مقاله هم درباره طراحی نمای کامپوزیت داریم. در صورت تمایل می توانید آن را مطالعه فرمایید.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر و طراحی نمای سنگی ساختمان خود با گروه معماری همستان تماس حاصل فرمایید.