اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.
اگر ظاهری شیک، منحصر به فرد و متفاوت از ساختمان های اطراف خود می خواهید شاید به طراحی نما صنعتی علاقه مند شوید. نما صنعتی ظاهری شیک، خشک و خشن و البته متفاوت دارد که معمولا در طراحی نما کافه، نما رستوران و نما مغازه و بوتیک های خاص به کار برده می شوند ولی کاربرد اصلی این نما همانطور که می توانید از اسم آن حدس بزنید برای طراحی نما بیرونی و ظاهر ساختمان صنعتی مثل کارخانه جات و محیط های صنعتی است. به لحاظ معماری می بایست اشاره نماییم که طراحی نما به سبک صنعتی ظاهری زیبا و متمایز دارد و در دسته طراحی نما مدرن قرار می گیرد. این سبک از طراحی نما دارای ویژگی هایی است که در ادامه با هم مرور خواهیم کرد. پس اگر مایلید با ما همراه شوید.
اگر زمان کافی برای خواندن این مقاله را ندارید، کافیست با مشاوران طراحی گروه معماری همستان تماس بگیرید.
برای طراحی نمای صنعتی نیاز به بهره گیری از متریال طراحی نما از جمله فولاد، بتن، آجر و شیشه می باشد که دارای دوام بیشتری و کاربرد فراوان در صنعت هستند. همچنین این ساختمان های صنعتی سبکی از طراحی ویلا به حساب می آیند که روی عملکرد و کارایی تمرکز می نماید و از این رو در طراحی نما به سبک صنعتی می توانید پنجره های بزرگ، عرشه و تراس بزرگ را مشاهده نمایید.
با توجه به این که طراحی صنعتی بر کاربردی بودن دلالت دارد از این رو این سبک از نماسازی مینیمال است و ظاهری ساده و مینیمال به دور از حاشیه و تجملات دارد. در مقایسه با انواع طراحی ویلا مدرن این سبک از طراحی در فضای بزرگ صورت می گیرد و ساختمان صنعی از لحاظ اندازه بزرگ و نمای صنعتی نیز به نسبت این بزرگ بودن را تداعی می نماید. فضای طراحی نما باز و بزرگ و سقف ساختمان بلند است. از طرفی می بایست به این نکته اشاره نماییم که نماهای صنعتی ظاهری خام و تنها کاربردی دارند و از این رو در بسیاری از مواقع تیرهای فولادی و ستون ها در فضا به صورت اکسپوز شده قابل مشاهده هستند. ساختمان های صنعتی به نسبت دارای ایمنی قابل توجهی هستند و شرط اساسی نما صنعتی ایمنی است و به عبارت بهتر خروجی های آتش نشانی، روشنایی اضطراری و سایر موارد بخشی از نما صنعتی هستند و نیاز به پوشانده شدن ندارند.
همانطور که پیشتر گفتیم در طراحی نما صنعتی نوعی خشن بودن نهفته است و ظاهری خام و کاربردی دارد و از این رو پالت رنگی آن نیز شامل رنگ های مونوکروم و به عبارت بهتر پالت رنگی ملایم، سایه های خاکستری، قهوه ای و یا رنگ خاکی است که به راحتی با محیط صنعتی قابلیت ترکیب شدن دارند. طراحی نما صنعتی آنقدر کاربردی است که در برخی مواقع یک ساختمان صنعتی بازسازی و سپس تغییر کاربری داده می شود و مجددا استفاده می شود. با اینکه پالت رنگی به کار گرفته شده برای نما صنعتی محدود است ولی می توان با با بهره گیری از روش طراحی نمای سبز ساختمان، فضا را کمی ملایم تر از قبل نماییم. به عبارت بهتر در این سبک نماسازی با ترکیب این رنگ ها با دیوارهای سبز و پنل های خورشیدی، نما را نه تنها برای کاربری فعلی بلکه با اهداف معماری پایدار سازگار می نماید.
بسته به نوع تاسیسات صنعتی، هدفهای معماری که کارفرما مایل به رسیدن به آنهاست و البته موقعیت مکانی بنا می توان نماهای صنعتی مختلفی را طراحی نماییم. طراحی نما چه برای کارخانه، انبار، نیروگاه و حتی اگر یک کافه باشد فرقی نمی کند چرا که می تواند نقش مهمی در زیبایی و عملگرایی طراحی وجود داشته باشد که ویژگی های ساختمان را بهبود بخشد. برخی از انواع رایج طراحی نما در مواردی از جمله تاسیسات صنعتی، انبار، نیروگاه، مراکز توزیع، ساختمانهای تجاری، آپارتمان لفت (Loft)، بازسازی و احیای ساختمان و تغییر کاربری، گالری های هنری، استودیو آپارتمانها، ساختمان های آموزشی و غیره به کار گرفته می شود.
سبک های زیادی در طراحی نما تحت تاثیر و الهام گرفته از طراحی نما صنعتی هستند و در واقع در این سبک های طراحی کاربردی و اغلب مینیمال می باشند. یکی از گرایشهای طراحی نما به سبک معاصر شامل طراحی نما شیک صنعتی می باشد و البته بیشتر به صورت بهره گیری از المانهای طراحی صنعتی و متریال طراحی نما صنعتی در ترکیب مدرن و قدیمی به کار برده می شود. اما یکی از سبک های پرطرفدار دنیای امروز پس از صنعتی شدن جهان، نما مدرن است که ویژگی مینیمالیستی و کاربردی خود را با طراحی نما صنعتی حفظ خواهد کرد. در این سبک برای طراحی نما از خطوط تمیز استفاده می شود و از متریالی مثل بتن، شیشه و فولاد بهره برده می شود.
طراحی نما مینیمال نیز دارای اشتراکات زیادی با طراحی نما صنعتی دارد و تاکید هر دو اینها بر سادگی، کاربردی بودن و فرم های هندسی با خطوط تمیز دارند. پالت رنگی هر دو محدود و متریال نما صنعتی را می توان برای طراحی ویلا مینیمال به کار برد. طراحی نما به سبک معماری باهاوس نیز که از اوایل قرن بیستم پدیدار شده است با بهره گیری از فولاد و شیشه نوعی از معماری مدرن است که عملگرایی یکی از اصول آن به حساب می آید. طراحی نما آرت دکو همچنین با اینکه مجلل، باشکوه و دارای نقوش تزیینی خاص می باشد برخی از ساختمانهای صنعتی از ویژگیهای سبک ارت دکو برای طراحی بهره برده اند و ترکیبی منحصر به فردی از نقوش این سبک را در المان های نما صنعتی پدید آورده اند. استایل لفت نوعی فضای صنعتی با کاربری متفاوت از کاربرد اولیه است که از پلان باز، نما آجری و بتن اکسپوز شده و همچنین تیرهای فولادی و بازشوهای بزرگ بهره می برد.
دوام، کارکرد و برآورده شدن نیازهای فضای صنعتی از مهمترین هدفهای نما صنعتی می باشد و این نماها می بایست علاوه بر زیبایی از دوام و استحکام لازم برخوردار باشند و از این رو به طور معمول از متریال زیر برای طراحی نما بهره برده می شود.