گرفتن پایان کار ساختمان قدیمی و کلنگی برای ساختمانهایی که بیش از 30 سال از عمرشان میگذرد، ضروری است. خواه ساختمان قدیمی شما برگ پایان کار زمان خود را داشته باشد، خواه اصلاً گواهی نداشته باشد. پایان کار جدید را میبایست از دفاتر خدمات الکترونیک و یا بنیاد مسکن بگیرید. شما برای انتقال سند و فروش ساختمان قدیمی خود، به گواهی جدید نیاز دارید. جهت دریافت پایان کار جدید برای ساختمانهای کلنگی و قدیمی، گواهی قدیمی را ارائه و تقاضای پایان کار جدید دهید. نیازی به تحویل برگه اتمام عملیات ساختمانی نیست. هزینه پایان کار ساختمان قدیمی و کلنگی بسته به متراژ ساختمان، متغیر است. در مواردی سن و تاریخ ساخت ساختمان مربوط به قبل از سال 1349 است، بنابر شرایطی، نیازی به تعویض پایان کار قدیمی نیست. اما سن ساختمان را چگونه تشخیص دهیم؟ با همستان همراه باشید.
خانه کلنگی به ساختمانی گفته میشود که سالهای زیادی از عمر آن میگذرد و به دلیل فرسودگی بنا و فرسودگی در تأسیسات ساختمان قابل سکونت نیست.
خانه قدیمی، ساختمانی است که فرسوده نشده و قابل سکونت است. معمولاً اگر 30 سال از عمر ساخت یک ساختمان بگذرد، قدیمی تلقی میشود. مگر اینکه طی این سی سال آنچنان فرسوده شده باشد که قابل سکونت نباشد و به این ترتیب، کلنگی تلقی گردد. ساختمانهایی که اصولی، استاندارد و با متریال خوب ساخته شده باشند، طی سی سال و حتی بیشتر از آن، کلنگی نخواهند شد.
اگر مالک چنین ملکهایی هستید و پایان کار ساختمان قدیمی یا کلنگی شما مربوط به 30 سال پیش است، چنانچه قصد فروش داشته باشید، میبایست جهت دریافت گواهی جدید اقدام نمایید.
ساختمانهایی که تاریخ احداثشان قبل از سال 1349 است، نیازی به پایان کار جدید ندارند. به شرط آنکه مالک ساختمان، گواهی ارائه دهد که نشان دهد ملک مربوط به قبل از سال 1349 است و این گواهی از سوی شهرداری وقت صادر شده باشد.
اگر ساختمانتان سند دارد، با مراجعه به سند، میتوانید از سن ساختمان خود مطلع شوید. در سند ساختمانها، سال ساخت سازه و در واقع تاریخی که پایان کار ساختمان گرفته شده است، درج میگردد. بنابراین، سالی که در سند ذکر میشود، سالی است که پایان کار ساختمان أخذ شده است. توجه داشته باشید که از زمان اتمام ساخت تا أخذ گواهی پایان کار، ممکن است چند ماه و حتی چند سال گذشته باشد.
برخی کارشناسان برای تعیین سن ساختمان، تاریخ نصب کنتور برق را مد نظر قرار میدهند. زیرا کنتورها زمانی نصب میشود که کار ساخت و ساز به پایان رسیده است. در واقع تاریخ نصب کنتور، تاریخ پایان پروسۀ ساخت محسوب میگردد. تعیین سن ساختمان به این روش، منطقیتر به نظر میرسد. میتوانید قبض برق ساختمان خود را چک کنید و سن ساختمان را تعیین کنید. روش دیگری نیز وجود دارد و آن مراجعه به وبسایت شرکت برق است. این روش برای اشخاصی که به قبض برق ساختمان یا واحد خود دسترسی ندارند مناسب است. همچنین اگر کنتور برقتان تعویض شده است، بهتر است به وبسایت شرکت برق مراجعه نمایید. با مراجعه به این وبسایت، میتوانید از تاریخ نصب اولین کنتور و درنتیجه سن ساختمان خود مطلع شوید.
اگر برای ساختمان قدیمی یا کلنگی خود قصد تعویض پایان کار قدیمی و أخذ گواهی جدید دارید، بسته به اینکه ساختمانتان در شهر است یا روستا، باید به یکی از نهادهای زیر مراجعه کنید:
در مورد ساختمانهایی هم که از ابتدا پایان کار نداشتهاند، به همین نهادهای مذکور مراجعه نمایید. در زمان مراجعه، برگه پایان کار قدیمی خود را همراه داشته باشید. البته مدارک دیگری هم لازم است. جهت اطلاع از مدارک و مراحلی که در این فرایند باید طی شود، حتماً نگاهی بر مقاله گواهی پایان کار ساختمان بیندازید.
استعلام پایان کار ساختمان قدیمی برای اشخاصی که نمیدانند ملک شان گواهی اتمام کار دارد یا خیر، مهم است. برای استعلام وضعیت موجود نیز دفاتر الکترونیک شهرداری و بنیادهای مسکن روستاها (یا دهیاریها) پاسخگوی شما خواهند بود.
هزینه پایان کار جدید برای ساختمانهای کلنگی و قدیمی بسته به متراژ ساختمان، متغیر است. این هزینه هر سال تغییر میکند و ما در اینجا نمیتوانیم عدد و رقم خاصی برای آن بیان کنیم.
اگر در صدد دریافت پایان کار ساختمان قدیمی خود هستید، توجه داشته باشید که باید هزینه عوارض و پسماند را نیز پرداخت کرده باشید. ارائه فیش تسویه عوارض شهرداری و عوارض پسماند در زمان تشکیل پرونده برای دریافت پایان کار، ضروری است.
اگر ساختمان قدیمی شما آپارتمان است و نیاز به پایان کار جدید دارد، لازم است تأییدیه استحکام بنا را نیز دریافت کنید. برای دریافت این تأییدیه باید هزینهای جداگانه پرداخت کنید و آن را جزء هزینههای جانبی دریافت پایان کار جدید خود در نظر بگیرید.
اگر ساختمان شما قبلا پایان کار داشته، حدأقل یک ماه را برای صدور گواهی جدید در نظر بگیرید. اگر ساختمان قدیمی یا کلنگی شما از ابتدا پایان کار نداشته، شش ماه برای صدور مجدد گواهی در نظر بگیرید. برای ساختمانهای قدیمی که خلافی داشته باشند، حدود 5 تا 6 ماه دیگر نیز اضافه میشود. این بازۀ زمانی اضافه، مربوط به برگزاری کمیسیون ماده 100 و تصمیمگیری آنهاست.
برخی ملک های قدیمی، سند ندارند، یا سندشان گم شده است. همچنین ممکن است حالتی وجود داشته باشد که ملک قدیمی شما پایان کار نداشته و به همین دلیل هم سندی ندارد. دریافت جواز پایان کار برای چنین ساختمان هایی دشوار است و مدت زمانی بیش از حالات عادی طول خواهد کشید.
به طور کل، این را در نظر داشته باشید که سرعت پیشروی کار شما به عملکرد و نظم مسئولین شهرداریها و در رأس آن، مدیرانشان بستگی دارد. سرعت عمل و کارایی شهرداریهای هر منطقه با دیگری متفاوت است.
در ساختمانهایی که مدت زمان زیادی از طول عمر و ساختشان میگذرد، ممکن است تغییراتی صورت گرفته باشد. تغییراتی که به لحاظ حقوقی و شهرداری، صاحب ملک را ملزم به دریافت پایان کار مجدد کرده باشد. ممکن است در حین این تغییر و تحولات در ساختمان، خلافهای سازهای نیز صورت گرفته باشد که شهرداری از آن مطلع نشده باشد. اگر شما چنین ملکی را خریداری کنید (بدون آنکه پایان کار آن را با وضعیت کنونی ملک تطبیق دهید) بعداً دچار مسائل حقوقی خواهید شد. همچنین ملزم به پرداخت جریمه و هزینههای حاشیهای خواهید شد که در اصل، بر عهده فروشنده بوده است.
اگر فروشنده ساختمان، گواهی پایان کار صادره از سمت شهرداری به شما ارائه دهد، تا حد زیادی میتوانید مطمئن شوید که ساختمان مورد نظرتان مشکلی ندارد. اما باز هم باید وضعیت موجود ملک را با برگه گواهی پایان کار موجود ملک تطبیق دهید. اگر مغایرتی در شرایط ساختمان با موارد قید شده در برگه گواهی وجود داشت، از فروشنده بخواهید که پایان کار بروز تهیه کند. موارد زیر را دقیقا با شرایط حاضر ساختمان و ملک مطابقت دهید. این موارد به ویژه در مورد خانههای قدیمی بسیار مهم است.
همچنین بخوانید در مورد: پایان کار ساختمان روستایی